Ruimte | Protestantse Gemeente Andijk - Wervershoof | Kerk Andijk, De Kapel
351161
post-template-default,single,single-post,postid-351161,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.0, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,paspartu_header_aligned,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-352192

Ruimte

Het is vandaag de 3e zondag na Trinitatis. Er staat een tekst centraal die veel vragen opriep en oproept: in Mattheüs 10:34 zegt Jezus: ‘Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard.’ Dat klinkt heftig, zo op het eerste gezicht. Er zijn Bijbelgeleerden die op basis van onder meer deze tekst beweren dat Jezus een revolutionair was die de wapens tegen de Romeinen opnam en daarom door hen aan het kruis werd geslagen.

Als je goed (in de context) leest gaat het niet over oorlog, maar over verdeeldheid – tegenstelling binnen families, zelfs binnen zeer intieme familierelaties. Jezus zendt de twaalf uit om te prediken en Hij geeft ze een reeks aanwijzingen wat de beste manier is om dat te doen en waar ze zoal rekening mee moeten houden.

Het zijn waarschuwende woorden van Jezus in Matteüs 10:34, waarbij we ‘zwaard’ als beeldspraak kunnen verstaan: weest voorbereid, ook je bloedeigen familie kan zich vanwege het Evangelie tegen je keren en je verstoten! In dat geval helpt alleen een onbegrensd en standvastig vertrouwen op God, en dat je alles overgeeft aan Hem.

We mogen er op vertrouwen dat God voor ons zorgt en met ons meegaat, zelfs wanneer we ons in donkere dalen bevinden. Dat vertrouwen geeft rust, vrede en innerlijke ruimte om er te zijn.

Gebed voor deze zondag

Gebed om vrede van Franciscus van Assisi (1181-1226)

Heer, maak mij een instrument van Uw vrede.
Laat mij liefde brengen waar haat heerst,
laat mij vergeven wie mij beledigde,
laat mij verzoenen wie in onmin leven,
laat mij geloof brengen aan wie twijfelt,
laat mij waarheid brengen aan wie dwaalt,
laat mij hoop brengen aan wie wanhoopt,
laat mij licht brengen aan wie in duisternis is,
laat mij vreugde brengen aan wie bedroefd zijn.

Laat mij niet zoeken getroost te worden, maar te troosten,
niet begrepen te worden, maar te begrijpen,
niet bemind te worden, maar te beminnen.

Want het is toch door te geven, dat men ontvangt
door te verliezen, dat men vindt
door te vergeven, dat men vergiffenis ervaart
door te sterven, dat men verrijst tot het eeuwige leven.

Amen.

Gert Scholten, PastorX