Protestantse Gemeente Andijk - Wervershoof | Onze Voorganger

Een plek voor iedereen.

Gert Scholten

Pastor

De gemeente Andijk – Wervershoof is een fijne gemeente om in te werken. Met plek voor iedereen. Open en uitnodigend. Het Woord midden in de wereld, verbinden van de teksten van toen naar nu, samen vieren, leren en dienen. Samen zoeken, samen kerk zijn.

Oorspronkelijk kom ik uit het onderwijs. Ik was leraar Duits en levensbeschouwing, mentor en leerlingbegeleider. Vervolgens werkzaam bij de Marine als vlootaalmoezenier. Momenteel werk ik als geestelijk verzorger in  de NoordWest  Ziekenhuisgroep, locatie Den Helder. Een baan die ik met veel plezier uitoefen sinds 1995. In de tussentijd heb ik als geestelijk verzorger bijstand in het pastoraat verleend (meest recent: Lutherse gemeente Leiden). Als ZZP-er geef ik regelmatig trainingen voor verpleegkundigen, artsen en vrijwilligers op het gebied van communicatie, ethiek en zingeving voor verschillende netwerken palliatieve zorg. Als Vertrouwenspersoon coach ik individuele werknemers. Sinds 1991 ga ik voor in kerkdiensten.

Na mijn studie aan de lerarenopleiding studeerde ik theologie aan de Katholieke Theologische universiteiten van Amsterdam en Utrecht. Vooral in verband met belangstelling voor godsdienstpsychologie. Als Vlootaalmoezenier kreeg ik – als Lutheraan – een kerkelijke zending van de RK bisschop Bär. Omdat ik een katholieke ambtsopleiding heb ben ik geen predikant geworden, maar heb ik wel een academische studie theologie en psychologie (universiteit van Amsterdam, 2011) afgerond. Ik hoop daarmee de komende jaren te dienen. Ingaande 1 januari 2015 mag ik als voorganger tevens de sacramenten bedienen.

Pastor Gert

Pastor Ton

Pastor

Lieve gemeente,

Afgelopen zondag mocht ik weer. Ja echt, het voelt als “mogen.” Ik ervaar het als een voorrecht dat ik in alle gemeenten, die ik als pastor diende, nog steeds terug mag komen als gastvoorganger, maar dat geldt in het bijzonder voor Andijk. Toen ik in 2008 begon bij jullie, voelde dat als thuiskomen en dat is nog steeds zo. De hartelijkheid waarmee ik word ontvangen, het vaste plekje in de hoek van de keuken, een kostersechtpaar dat een warme sfeer creëert. Het is voor jullie allemaal heel gewoon, maar ik verzeker je dat ik dat ook heel anders meemaak.

Ook tijdens de dienst merk je aan kleine dingen, dat jullie een hechte gemeenschap vormen van mensen die elkaar kennen, elkaar vertrouwen, samen gemeente zijn. Waar ik in menige gemeente tijdens het “Onze Vader” een onbestemd gemurmel hoor, spreekt ieder van jullie het Gebed des Heren echt hardop uit en ook bij het zingen van een canon zijn jullie niet bang om een foute noot te zingen. Er heerst onderling vertrouwen. Dat was toen zo en dat is gebleven, gelukkig. Proficiat daarmee

Ook de gesprekken na afloop van de dienst zijn anders dan elders. Uw belangstelling voor mijn persoonlijk reilen en zeilen is mooi. Gisteren vroeg iemand naar Bruno, onze kleinzoon die zes jaar geleden werd geboren met een grote moedervlek. Het is leuk om dan te kunnen vertellen dat je daar (bijna) niets meer van ziet en dat hij straks naar groep 4 gaat. Ik zie mensen in de kerk, die er in mijn tijd niet of nauwelijks kwamen. Toen zat er nog veel oud zeer. Het is fijn om te zien dat ze toch weer over de drempel zijn gestapt. Ook het uitwisselen van ideeën over de toekomst van de kerk en de rol die een kleine gemeente daarin zou kunnen spelen. Overigens, zo piepklein is jullie geloofsgemeenschap niet voor Westfriese begrippen. Er waren afgelopen zondag veel meer mensen in De Kapel, dan ik in menig andere gemeente ontmoette de laatste weken en ook bij jullie zijn er nog mensen op vakantie. Kortom, het is voor mij telkens weer een feestje om naar Andijk te mogen. Voor dit jaar staan er nog drie en voor volgend jaar vijf diensten op de rol. Ik kijk er nu al naar uit. Tot dan…

Pastor Ton