Protestantse Gemeente Andijk - Wervershoof | Kerk Andijk, De Kapel | Themadienst; Welke mantel dragen wij?
350782
ajde_events-template-default,single,single-ajde_events,postid-350782,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.0, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,paspartu_header_aligned,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

oktober, 2019

zo13okt10:00Themadienst; Welke mantel dragen wij?10:00

Informatie

‘Die hef altied zien zundagse jas an’, (hij doet niet veel in het Drents).
In de Bijbel staan verschillende verhalen over een ‘jas’ of ‘mantel’. Het bekendste verhaal is waarschijnlijk de ‘jas’ die Jozef van zijn vader Jakob kreeg. Of van de profeet Elisa die hem toegeworpen kreeg van Elia, zodat hij wist dat hij zijn opvolger zou worden.
Niet alleen profeten en zieners zijn te herkennen aan hun jas, ook koningen dragen er één. Zolang ze het koningschap waard zijn, dragen zij deze met ere.

Een mantel beschermt je vandaag aan de dag ook tegen de kou en functioneert als een deken. Abbé Pierre, zijn echte naam was Henri Antoine Grouès, was veel op straat te vinden om de Parijse daklozen te helpen. Dit was in de oorlog en ook daarna. In de ijskoude winter van 1954 stierven er vele van de kou. Abbé Pierre was zelf ook arm. Om zijn werk vol te kunnen houden, kreeg hij een bijzonder cadeau van de vrouw van de Parijse brandweercommandant, dat was namelijk een grote zwarte cape. Eerst weigerde hij deze mooie cape omdat het zo luxe was, maar nam hem toch aan, op drie voorwaarden: dat er grote zakken in mochten, de blauwsatijnen voering er uit mocht, en dat er knopen aan mochten komen. Abbé Pierre heeft deze cape zijn leven lang gedragen, dit werd een symbool van armenzorg en verzet tegen onrecht. Hij was de oprichter van de Emmaus beweging, wereldwijd bekend van de kringloopwinkels.

Wat voor een jas dragen wij, ‘een zundagse jas?’ Dragen wij een jas als bescherming alleen voor ons zelf? Of delen we van wat we misschien nog wel nog in onze jaszak vinden? Zo kunnen wij zelf de handen uit de mouwen steken.

Zo vriendelijk en veilig als het licht,
Zoals een mantel om mij heen geslagen,
Zo is mijn God, ik zoek zijn aangezicht.

X