Nabij de Dood ervaring (NDE) in De Kapel | Protestantse Gemeente Andijk - Wervershoof | Kerk Andijk, De Kapel
352053
post-template-default,single,single-post,postid-352053,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-2.0, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,paspartu_header_aligned,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-352192

Nabij de Dood
ervaring (NDE)

De Nabij-de-Dood-ervaring (NDE) wordt ook wel een bijnadoodervaring genoemd. Steeds meer mensen hebben een voorkeur voor de term Nabij-de-Dood i.p.v. Bijna-Dood. Een Nabijde-Dood-ervaring is een geheel van indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand, die het gevolg is van een periode van klinisch dood zijn, een ernstige ziekte, een bijna fatale situatie of een stervensproces, maar een NDE/BDE kan ook voorkomen bij hoge stress of diepe meditatie, of zelfs heel spontaan zonder enige aanleiding.

In De Kapel gaan we aan de hand van het boek ’Het geheim van Elysion’ (Pim van Lommel, e.a.,ISBN 9789493175440 21 september 2020) de ‘Nabij-de-Dood-ervaring’ bespreken en mogelijk zelfs uw eigen ervaringen delen. In het boek gaat het over mensen die een nabij-de-doodervaring beleven. Maar ook levenseinde-ervaringen en buitenlichamelijke ervaringen. Wetenschappelijk onderzoek rond NDE komt ook ruim aan de orde. Het trefwoord in dit boek is bewustzijn. Bewustzijn in relatie met de functie van de hersenen. De NDE is een ‘overweldigende confrontatie met de onbegrensde dimensies van ons bewustzijn’, zoals Pim van Lommel het formuleert. De gedachte hierbij is dat bewustzijn onze wezenlijke essentie lijkt te zijn. Op het moment dat wij ons lichaam, de fysieke wereld verlaten, bestaan wij als zuiver bewustzijn, voorbij tijd en ruimte en zijn we opgenomen in pure, onvoorwaardelijke liefde.

Hoe heeft de NDE onze kijk op de wereld beïnvloed?
Dertig jaar geleden strookte de belevingswereld van de NDE-er niet met de algemeen geldende opvattingen over leven en dood en met de gevestigde wetenschappelijke en religieuze (kerkelijke) paradigma’s. Nu – dertig jaar later – is de vraag waarom de mainstream-wetenschap niet ziet wat de NDE-er ziet. En wat ziet die NDE-er? Misschien is dat wel het geheim van Elysion.

Op donderdagavond 1 en 22 juni bent u om 19:30 uur van harte welkom in de Kapel, Middenweg 48 te Andijk. De twee avonden worden geleid door pastor Gert Scholten en eindigen rond 21.00 uur.X